Partia Demokratike e Ashaklive te Kosoves

Agim Hyseni- përgzon shqiptarët për 28 nëntorin

 

Prishtinë,28 nëntor -Krerët e partisë së Ashkanlinjëve për Integrim të Kosovës (PAI) nëpermesë një telegramit të urimit dhe një komunikate për media drjetuar kërerve më të lartë të institucioneve të Republikës së Shqipërisë dhe të Kosvës, të mërkuren kanë uruar të gjithë shqipëtarët kudo që jetojnë në botë duke ju uruar nga zemra kremtën e 28 Nëntorit, Festën e Flamurit.

Në telegramet e urimit ndër të thera veq urimit dhe përgëzimit me sinqeritetin më të madhë njerzorë ndër të thuhet si viojn "Ka shekuj me radhë që fatin e egzistencës së ashkalinjëve si popull në Ballkain e trazuar por edhe ne Shqipëri dhe Kosovë që nga kohërat më të lashta e në veqanti në luftën e fundit në Kosovë përballë falangave  serbe në kohën kur edhe ishte në pytje egzistenca e vëllezërve tanë që donin të zhbënin shqipëtarët nga trojet etnike e lidhëm me fatin e mbijetesës kolektive të shqiptarëve e të kosovarëve të në dyja shtetet e ndara të keqen atëhere në kohëra lufte por edhe të mirat tash në kohë paqje.

'' Kështu do të jetë edhe në të ardhmën duke që së bashku në të mirën por edhe të keqën si vëllau me vëllaun. Së bashku me juve e fituan luftën dhe së bashku me juve do ta fitojmë edhe paqen duke u bërë pjesë e NATO-së dhe te BE-së, thuhej ndër të tjera në urimin e krerëve të PAI-së, që e bëri lideri i saj, Etem Arifi ndryshe deputet i Kuvendit të Kosovës.

Telegrami dhe komunikata për mediat shqiptare dhe kosovare është nënshkruar nga nënkryetari i PAI-së për nivel Kosove Agim Hyseni, ndrysh edhe lider i Akalinjëve llapjan dhe njëherësh edhe kryetar i OJQ-së, Shpresa Demokratike që ka bërë shumë në përmisimin e kushteve të jetesës për ashkalinjët e Kosovës.       

 

Shkarkohet këshilltari i Rashiqit, dyshohet për 3 000 euro

 E premte 13 Prill 2012
Me akuzën se i ka vjedhur 3 mijë euro, para që Ministria e Punës dhe e Mirëqenies Sociale të Kosovës ia ka ndarë komunitetit ashkali, para disa ditësh është larguar nga puna zyrtari i kësaj ministrie, Qazim Rrahmani, këshilltar politik i ministrit Nenad Rashiq. Lajmin e kanë konfirmuar në një prononcim ekskluziv për gazetën “Kosova Sot” ministri Nenad Rashiq, dhe Hetem Arifi, kryetar i Partisë për Integrim të Ashlalinjve (PIA) të Kosovës. Sipas ministrit Rashiq, largimi i këshilltarit Qazim Rrahmani ka pasuar pas kërkesës së Kryesisë dhe kryetarit të Partisë për Integrim të Ashlalinjve të Kosovës, me të cilën Partia Liberale Serbe e Kosovës ka qenë në koalicion dhe të njëjtit e kishin deleguar në postin e këshilltarit zyrtarin Qazim Rrahmani. Sipas ministrit, “arsyeja e parë e largimit, veç akuzës se ka vjedhur 3 mijë euro, që komunitetit ashkanli ia kishte ndarë ministria e Punës me rastin e 15 Shkurtit - Ditës Botërore të Ashkalinjve, ka qenë edhe perfomansa tejet e dobët në nivelin politik dhe institucional që ka treguar gjatë kësaj kohe zyrtari Rrahmani”. Largimi i Rrahmanit nga posti i këshilltarit ka qenë edhe kërkesë e kryetarit dhe Kryesisë së Partisë për Integrim të Ashkalinjve. “Me kërkesën e tyre jami pajtuar edhe unë si individ, por edhe Partia Liberale Serbe”, ka sqaruar ministri Nenad Rashiq. Ai me këtë rast përkujtoi se edhe vetë kishte marrë pjesë në shënimin e kësaj date me rëndësi për ashkalinjtë e Kosovës, në tubimin që ishte mbajtur në Prishtinë, në Sallën e Kuqe.

Regjistimi Etnive ne Kosove pas 30 viteve

 Nga regjistrimi që u bë pas 30 vitesh, në Kosovë jetojnë 1 milion e 735 mijë e 951 banorë.

 Rezultatet e regjistrimit sipas etniteteve:

Shqiptarë: 1.614. 127 ose 93 për qind

Serbë: 25.718, ose 1.5 për qind

Turq 18. 711 ose 1.1 për qind

Boshnjakë 27.488 ose 1.6 për qind

Romë: 8.712 ose 0.5 për qind

Ashkalinj: 15.216 ose 0.9 për qind

Egjiptianë: 11.500 ose 0.7 për qind

Goranë: 10.211 ose 0.6 për qind

Tjerë: 2.220 ose 0.1 për qind

 

Lajme:Me daten 22.10.2011

Me daten 22.10.2011 rreth ores 18.30 kashperthyer zjarri ne katin e epërm  te shteps se banimit Hamdi Tepeku nga Lagja ,,Mostina" prane gjamis se qytetit Lipjan i Komunitetit Ashkali deri me tani asnje instuticion si ka ofrue ndihem , Partia Ashkalive per Integrim ka marur iniciativ per zgjidhejen e keti problemi mjaet te madhe e sidomos qe tashe po ofrohet stina e dimirit.

    Podujevë 28.06.2011

Podujevë : rethe ores 8:30h ne Rr.Ali Ajeti ne Podujeve sod ndodhi  nje zjar ne shtepin e Rustem Ahmetit 9 antareshe ,zjari e shkatroi tersishte shtepin per fate te mire pasoja ne njerez nuka pati, sipase vlersimeve te para demi ne materjal vlersohet deri ne 15 mije euro    

                    

Dashveci 2000

 

Mizoria më e keqe ndaj Ashkalive ka ndodhur në nëntor të vitit 2000. Katër meshkuj-tre Ashkalija krerët e familjes dhe një 16-vjeçar, u lidhën dhe e qëlloi me kokat e tyre në fshatin Dašovac / Dashevc, komunës së Skenderajt / Skenderaj. Të katër ishin zhvendosur, squatting me familjen e tyre në shtëpitë e braktisur nga Romët e tjerë në Fushë Kosovë. Familja dëshironte të kthehej në shtëpi, ata kontaktuan OSBE-së dhe UNHCR-ja, që ndihmuan ata. Burrat u kthye në Dašovac, për t'u takuar me fqinjët e tyre dhe udhëheqësit vendorë shqiptarë, të gjitha inkurajuar ata që të kthehen. Ata ishin thënë se ata ishin të mirëpritur.

Ata u kthyen për të rindërtuar shtëpitë e tyre të shkatërruara. UNHCR ofruar atyre një tendë. KFOR-i ofruar për të ruajtur ato; Ashkalija refuzuar, sipërfaqësisht të sigurt për pritjen e tyre fillestare dhe nga frika se prania e KFOR-it do të tërheqë shumë vëmendje për kthimin e tyre. Në mëngjes një agjent i shërbimeve sociale i OSBE-së ka vizituar ata në Dašovac. Ata kishin qenë të gjithë ekzekutuar. Trupat e tyre i kishte hedhur jashtë për orë të tëra, në funksion të hapur e fqinjëve të tyre. Askush nuk i kishte telefonuar policisë. Nuk ka pasur dëshmitarë. Krimi mbetet i pazgjidhur.

 

title

Click to add text, images, and other content

title

Click to add text, images, and other content

Recent Videos

683 views - 0 comments
981 views - 0 comments